Festival Internacional de Música de S'Agaró 2018

Aquest any el Festival Internacional de Música de S’Agaró presenta un variat programa, sempre interpretat a càrrec dels millors solistes de l’escena internacional actual.

Iniciarem el dia 21 de juliol amb un concert que a través de meravelloses melodies ens portarà els records de les més entranyables pel·lícules de la història del cinema, per seguir el dia 28 de juliol, amb els ben coneguts germans Cuenca, que ens deleiteran amb una transcripció del Concert d’Aranjuez per a guitarra i piano, i que completaran amb altres obres populars. El dia 5 d’agost, la pianista polonesa Joanna Trezciak establirà un pont entre la música clàssica de Beethoven i el més dramàtic i heroic romanticisme de Chopin, a través de les més conegudes sonates del primer i algunes de les més brillants poloneses del segon. Seguirem amb el Trio escollit per la república del Kazahastan per representar el seu país, que ens interpretarà, entre altres, el Trio de Debussy, com a homenatge a aquest compositor, en el centenari de la seva mort i arribarem al concert de l’Orquestra de Chambre Française de Paris que tindrà la oportunitat d’acompanyar la carismàtica violinista Eva León, actualment resident a Nova York. Participarà també la prestigiosa violoncelista Eva Rebacz, amb un programa extraordinari: Els Concerts de Vivaldi i les Estacions de Piazzolla.

 

El dia 25 d’agost, gaudirem del duet de Piano a 4 mans Schiavo-Marchegiani, un dels més actius i apreciats de l’escena internacional, que també ha actuat al Carnegie Hall de Nova York, Sala Gran de la Filarmònica de Berlín, al Konzerthaus de Viena, a la sala d’or del Musikverein de Viena, al Mozarteum de Salsburg, al Rudolfinum de Praga, al Suntory Hall de Tokio etc.. amb un estil personalíssim, bellesa de so, intensitat i energia aclaparadora  que caracteritzen les seves interpretacions.

Un programa captivador es presentarà el dia 8 de setembre, “El Tango en Concert”, de la mà de tres grans artistes clàssics, el pianista catalano-francès Philippe Argenty, la violoncelista polonesa Anna Milulska i l’argentí Dario Polonara al mític bandoneón, que es va formar al bressol del Tango, a la ciutat de La Plata.

També gaudirem de l’Univers femení vist per la sensibilitat i la rellevància que li confereix Puccini. Un concert ple d’emocions passionals, desventures, frivolitats, amor més enllà de qualsevol raó.

Es clourà el cicle amb dos virtuosos que s’uneixen regularment formant un duo de clarinet i piano molt apreciat per la crítica especialitzada, Gianbattista Ciliberti i Piero Rotolo, amb un atractiu i vital programa que va De la Rapsòdia al Blues”, naturalment no hi podia mancar la 1ª rapsòdia de Debussy ni la rapsòdia in Blue de Gershwin. Les notes de Blues, improvització i ritme li posarà A. Templeton, per finalitzar.

 

Concerts Clàssics L'Escala·Empúries 2018

Destacable és la qualitat a nivell internacional de tots els intèrprets, la programació eclèctica, l’incomparable marc històric de Sant Martí d’Empúries, amb una acústica i un aforament ideal per a la Música de Cambra, que crea un ambient màgic a cada concert, a on es retroben tantes nacionalitats diverses i a on mitjançant la Música es produeix una comunicació universal.

També el fet remarcable que, després de cada concert, hi ha la possibilitat de gaudir de la gastronomia que ofereixen els restaurants del mateix entorn, creant una vetllada completa i lúdic-cultural.

El Festival d’enguany, comença amb l’emblema “Spirit of Freedom” (Esperit de llibertat), un títol que els mateixos artistes van suggerir per celebrar el centenari de la independència de la república de Polònia. Així és com l’1 d’abril Mariusz Monczak, al violí, i Robert Adamczak, al piano, dos intèrprets polonesos, ens faran gaudir amb la música d’aquest període de la seva història. Inspirats en el romàntic i patriòtic Chopin i l’essència del seu sentiment.

Seguirem el dia 28 d’abril amb el pianista Giovanni Umberto Battel, qui ha dirigit el Conservatori de Venècia durant molts anys, que ens presenta un atractiu programa basat en la forma de Vals i la Suite. No hi podia mancar Debussy, de qui celebrem enguany el centenari de la seva mort.

El dia 19 de maig, un concert entranyable tindrà lloc al C.E.R, amb “Les cançons de tota una vida”, del compositor, pedagog, director i musicòleg Lluís Albert.

El 30 de juny, dos grans pianistes s’uniran a quatre mans per portar-nos musicalment del Folklore a l’Òpera i ja entrarem al període estival amb una regularitat setmanal que ens portarà a gaudir el dia 7, de l’intèrpret de trombó, considerat el Paganini del seu instrument. Veritablement encisador, completarà el programa el virtuosisme de la pianista Milica Sperovik-Ribarski, amb qui ha compartit tota una vida dedicada a la música.

El dia 14, el prestigiós pianista parisenc Laurent Wagshal amb la violinista marsellesa Agnes Pyka, ens faran gaudir del romanticisme més profund amb Schumann i Bramhs.

Una interessant temàtica ens presentaran a quatre mans el duet format per la família Baroffio-Nicora, que ens portaran “Històries de dones” sota la mirada de les grans compositores; així arribarem al 28 de juliol on podrem gaudir de dos instruments peculiars, l’oboè i el corn anglès, interpretats de manera magistral per la mateixa virtuosa dels dos instruments: Gordana J. Nedelkovska, magníficament acompanyada per la pianista Elena Atanasovska. Ens presentaran un programa variat de totes les èpoques musicals.

Ja entrats al mes d’agost, tindrem l’oportunitat d’escoltar al “TRIO NACIONAL DEL KAZAHASTAN”, magnífics intèrprets escollits per representar el seu país. En aquesta ocasió, a través de Bach, Debussy i Sibelius, i així arribarem als concerts de Vivaldi amb la carismàtica violinista Eva León i la solista de violoncel Magda Rebacz, acompanyades per l’Orchestre de Chambre Française de París. Un aire contrastat hi posaran “Les estacions de Piazzolla”. Un gran espectacle que tindrà lloc a un aforament molt més gran, aquest cop a l’Església de l’Escala, com ja és habitual.

Acabarem el mes d’agost amb els cèlebres Beethoven, N. Rota i Brahms, proposats per “Ensemble Variabile”.

Les pintures poètiques de Chopin i els seus amics vindrien de la mà de la flautista Teresa Kaban, acompanyada pel seu marit Henryk Blazej. Les pianistes de Cerdanya Aurora Cogliandro i Rosabianca Rachel ens portaran a un programa fresc a quatre mans: “Les danses de tots els mars”.

Un premi Tchaikovsky de violí, Vadim Tchijik, tindria l’honor de presentar enguany el Festival, el dia 22 de setembre, per seguir el dia 29 amb un dels violoncel·listes més carismàtics del panorama mundial, Franco M. Ormezosky.

A l’octubre ens traslladarem a l’Alfolí de la Sal amb Schubert i la Bella Molinera, amb la veu refinada veu del tenor Jordi Mas i la sensibilitat i virtuosisme del pianista Miquel Jorba.

Per al final del cicle Clàssics L’Escala-Empúries 2018, presentem el clàssic Concert de Nadal, amb les veus d’Eva Ribas i Rimma Khismatullina, acompanyades per la pianista Anna Balvak, que ens faran gaudir de Mozart, Bizet, Puccini, Delibes, Offenbach, Tchaikovsky, Berling i populars nadalenques.